Skip to main content

(GE)ZONDER SUIKEN?

By 02/02/2022maart 11th, 2022Uncategorized

Close up photo of a food ingredients in a wooden scoop - brown sugar cane white sugar and large pieces of crystalized sugar placed on a dark wooden background.

Wanneer je graag een gezonde levensstijl wilt aannemen kan het in het begin heel moeilijk zijn om te begrijpen wat nu gezond is en wat niet. Betekent een gezonde  levensstijl dat je nooit wat lekkers mag? Nee, natuurlijk niet.Maar er bestaat ook nog een verschil tussen iets wat lekker is en voedzaam is, of iets wat lekker is maar totaal niet voedzaam. Maar wanneer weet je nu wanneer iets voedzaam is?

Wanneer je een zoetekauw bent, kan het helpen om te kijken naar het soort suiker dat aan je eten zijn toegevoegd. Bij suiker maken we verschil tussen ongeraffineerde suiker en geraffineerde suiker. Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. Geraffineerde suiker is wel schoongemaakt. Hierdoor wordt deze wit van kleur, met een neutrale smaak en een lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden ook allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken.

Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding.

Ook zorgt het eten van geraffineerde suiker voor een verstoorde bloedsuikerspiegel. Suikers en andere geraffineerde producten (zoals witbrood en witte pasta) zorgen voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dat geeft een gevoel van energie. Daarom krijg je ook zo’n behoefte aan iets met suiker als je je moe voelt. Maar het lichaam vindt het niet prettig als de bloedsuikerspiegel plotseling omhoog schiet, vooral niet als dat vaak gebeurt. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat, neemt het lichaam noodmaatregelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je vaak geraffineerde producten eet zoals suiker, gaat het lichaam op een gegeven moment te hard werken om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Dit veroorzaakt een verstoring in je lichaam en kan voor een heleboel klachten zorgen (zoals vermoeidheid en depressiviteit).

Je kunt geraffineerde suiker in je product herkennen door het etiket te lezen. Geraffineerde suiker kent allerlei gedaantes op het etiket, bijvoorbeeld suiker, glucosestroop, fructosestroop, dextrose, sacharose of sucrose. Ongeraffineerde suiker is bijvoorbeeld honing of agave siroop.

Aangezien we ons er steeds meer bewust van worden dat we ons eigen lichaam willen voeden in plaats van te vergiftigen, zijn er op het internet steeds meer eenvoudige en gezonde alternatieven te vinden op je oude vertrouwde cake of koek vol met geraffineerde suikers.

De lekkerste zoeken wij natuurlijk voor je uit en plaatsen we op de site, houd deze dus goed in de gaten!

Bron: Suikerwijzer

fapfans.net https://www.xxxdoc.monster